Unikátna špecialita z mesta Nice

IMG_3306

Unikátna špecialita z mesta Nice

Hovorí sa, že vo Francúzsku by ste akoby neboli, ak ste neochutnali žabie stehienka alebo slimáky s famóznym bylinkovým maslom. Ale z Francúzskej riviéry určite neodchádzajte bez toho, aby ste neskúsili ich miestnu špecialitu soccu.

Socca, alebo jednoducho povedané cícerová placka, je symbolom gastronómie a typickou špecialitou mesta Nice, odkiaľ sa postupne rozšírila do ostatných miest Azúrového pobrežia. Na jej výrobu vám postačí len pár ingrediencií, a to cícerová múka, voda, soľ, čierne mleté korenie a olivový olej. Hmm, aké jednoduché a zdravé. Kedysi sa tejto delikatese hovorilo „jedlo chudobných“ a jedli ju väčšinou len rybári pred vyplávaním na more. Soccu ponúkali priamo na ulici a piekli ju vo veľkej medenej panvici v peci na drevo. Takýchto predavačov stretnete na trhoch v starých uliciach mesta aj teraz a dokonca vám ju pripravia rovno pred vami. A jej servírovanie? Pravdupovediac, oku lahodiace to príliš nebude, keďže na tanieri, resp. tvrdšom papieri dostanete doslova potrhané kusy placky, ktoré si ešte dodatočne osolíte a okoreníte, ale vaše chuťové poháriky si budú pýtať ešte porciu navyše! A ako aperitív k tomu je vraj najlepšie dobre vychladené rosé…Tak, soccu sme si kúpili, ešte zbehnúť do obchodu kúpiť víno a môžeme si to všetko ísť vychutnať na najbližšiu pláž.

No ak práve nemáte možnosť „odbehnúť“ si do Nice, ponúkame vám klasický recept na domácu prípravu tejto špecialitky. Ja osobne ju milujem a skúšam aj rôzne iné variácie a obmeny.

Najpodstatnejšou ingredienciou receptu je cícerová múka. Vyrába sa pomletím suchého cíceru na múčku, ktorá má jemne orieškovú chuť. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok ako minerály, bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, takisto železo, vápnik, draslík. Je vhodná aj pri bezlepkovej diéte. A kde všade sa ešte dá použiť, to vám poviem nabudúce. Mimochodom, v arabskej kuchyni sa cícer považuje za účinné prírodné afrodiziakum. Tak šup ho zháňať ingrediencie.

IMG_3310

 

Suroviny:

cícerová múka: 1 hrnček

voda: 1 hrnček

olivový olej: 4 čajové lyžičky (ČL)

soľ: ½ ČL

čierne mleté korenie: ½ ČL

Príprava:

Veľmi jednoduchá!

  • Zmiešame si cícerovú múku so soľou, čiernym mletým korením a dvomi ČL olivového oleja. Postupne pridávame vodu, cca 1 hrnček, možno trošku viac. Zmes má byť krémovej konzistencie, niečo ako palacinkové cesto
  • Predhrejeme si rúru na 220 stupňov
  • Okrúhlu formu (forma na koláč/tortu) si vymastíme 2 ČL olivového oleja a vložíme na cca 2 minúty do rozohriatej rúry, aby sa nám rozpálil ole
  • Formu vyberieme a zmes rovnomerne vylejeme. Najlepšie, ak bude mať hrúbku cca 3mm, ale pokojne môže byť aj trošku hrubšie
  • Prvých 10minút pečieme na 220 stupňoch a zvyšných cca 5-7 na funkcii grill. Najlepšie, ak si sami časovo odsledujete. Socca by mala byť zvrchu chrumkavá a mierne pripečená a vo vnútri vláčna.

A voilà, pochúťka je hotová. Servírovať ju môžete samostatne alebo s rôznou prílohou na vrchu. Takisto ak spravíte cesto hrubšie, môžete do neho pridať napr. ančovičky, olivy alebo slaninku, každému podľa chuti. Ja ju milujem s čerstvou rukolou a sušenými nakladanými cherry paradajkami.

IMG_3306

 

Prajem dobrú chuť alebo Bon appétit!

 

Janka

11701155_10204727954785885_5718770530048603401_n

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.